Noi spunem tot timpul povești. Despre noi. Despre ceilalți. Unele povești condamnă, resping sau învinovățesc, altele îngăduiesc, aprobă sau idealizează. Atâta timp cât există o narațiune, există o distanță, o separare. Între noi doi se află povestea pe care eu o spun despre tine și cea pe care tu o spui despre mine. 

Dacă studiem cuvântul ,,iertare” descoperim că la origine se află verbul latin ,,liberto” care înseamnă ,,a elibera”.  În sensul cel mai pur, asta înseamnă ,,a ierta”. Când iert mă eliberez de povestea pe care o spun despre tine. Nu contează dacă este una pe care eu o consider pozitivă sau mai puțin pozitivă. Când te iert mă eliberez de orice gând care te definește în orice fel. Mă eliberez și te eliberez. Are loc un moment de odihnă.

Când te iert mă întâlnesc cu tine, așa cum spunea Rumi, pe o câmpie neutră, una care se află dincolo de orice idee, fie ea bună, fie rea. 

Iertarea, în acest sens, nu este o unealtă pe care o folosesc pentru a te absolvi pe tine de orice vină pe care eu o pot argumenta și justifica împotriva ta; iertarea este un mijloc prin care eu mă purific de gândurile care mă fac să etichetez și să cataloghez relația mea cu tine. Iertarea este o detoxifiere relațională. Un moment de tihnă. 

Iertarea este o resetare, o desfacere, un punct zero. Este o portiță către pacea lăuntrică, cea care apare în absența oricărui gând. 

Iată ritualul pe care l-am creat și pe care îl împărtășesc cu tine: 

Pe o coală, sau mai multe, scriu toate persoanele care îmi vin în minte, cu care am intrat în contact și care au fost prezente în gândurile mele în ultimele luni. Nu mă grăbesc pentru că înțeleg importanța acestui exercițiu. Pot petrece o zi întreagă adăugând nume pe lista mea a iertării. 

Un detaliu important este să nu exclud pe nimeni. Scriu toate numele fără să judec dacă merită sau nu iertarea mea. Îmi aduc aminte că intenția mea este să mă eliberez, să mă purific conceptual. Nu există nicio pierdere sau sacrificiu. 

După ce am încheiat lista, mă pregătesc să inițiez ritualul de detoxifiere prin iertare. Încep cu primul nume scris și în timp ce ating cu degetul foaia, repet această binecuvântare: ,,Dincolo de identitatea ta, de ce crezi tu că ești, de ce cred eu că ești, dincolo de rolul social pe care ți l-ai asumat, dincolo de ce faci și de ce spui, dincolo de toate acestea se află pacea din care ești făcut. Aceeași pace din care sunt și eu făcută. Fii binecuvântat și eliberat de orice judecată.”

Rostește această rugăciune lent, pentru fiecare nume în parte, și cu atenția îndreptată către fiecare cuvânt. Imaginează-ți că este o meditație șoptită. 

Vei observa că unele nume îți creează rezistență și că vei dori să le sari sau să te oprești. E în regulă. Revino peste câteva ore. Îți va fi din ce în ce mai ușor. Nu te grăbi. Poate vei finaliza acest exercițiu într-o săptămână sau chiar o lună. 

Iertarea are loc atunci când rostești aceste cuvinte fără să simți încordare sau tensiune, ci mai degrabă ușurare.

7 thoughts to “Iertarea: ritual de eliberare cognitivă 

 • Denis

  Acea binecuvantare o aplicam fiecarui nume din lista,in parte sau listei intregi.Multumesc!

  Reply
  • admin

   Fiecărui nume din lista noastră. 🙂 te îmbrățișez!

   Reply
 • Harsan Angela

  Buna,ce facem cu hartia dupa ce terminam ritualul?
  Multumesc!!!

  Reply
  • admin

   Buna, Angela! ☺ am uitat să specific asta în articol. Îți recomand să o arzi. Eu, pentru că stau la țară, o s-o bag în sobă. ☺ te îmbrățișez!

   Reply
 • AGAFITEI ANCUTA

  Buna seara ;iertarea se poate face si cu persoanele care nu mai sunt in aceasta dimensiune?MULTUMESC!

  Reply
  • admin

   Buna, Ancuta! ☺ da, dacă relația este încă ,,vie” în minte.

   Reply
 • AGAFITEI ANCUTA

  Multumesc ptr promtitudinea cu care ai raspuns.Da este mama mea ,desi au trecut 7 ani de la plecare.

  Reply

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: