Revelația care mi-a transformat ritmul existențial si pe care am avut-o anul acesta este legată de procesul de gândire. Mi-am dat seama că gândirea mea este destul de ineficientă și haotică. Este, într-adevăr, unealta care mă ajută să înțeleg și să explic realitatea în care trăiesc, însă este în același timp și mecanismul care mă menține distrasă și mai mereu deconectată de prezent. S-a lăsat cu scurtcircuit puternic atunci când mi-am dat seama că eu nu gândesc doar atunci când vreau sau când cred eu că e nevoie. Eu gândesc tot timpul. Dezorganizat, haotic, întrerupt și… necontrolat. 

Pe bună dreptate, renumitul psiholog Mihaly Csikszentmihalyi spunea în cartea sa ,,Flux – Psihologia Fericirii” că ,, tot ceea ce trăim – bucurie sau suferință, interes sau plictiseală – este reprezentat în minte ca informație. Dacă putem controla această informație, putem hotărî cum va fi viața noastră. Starea optimă a experienței interioare este aceea în care există ordine în conștiință. (…) O persoană care izbutește să-și controleze energia psihică și care o investește în scopuri alese conștient va deveni, automat, o ființă mai complexă.”  

Mai important decât remediul sau soluția împotriva gândirii compulsive cred că este conștientizarea faptului că aceasta are loc tot timpul și că delimitează, inevitabil, experiența senzorială și directă. Toți avem nevoie de acest evrika. Acesta-i un prim pas către o transformare pe termen lung. 

Te invit să descoperi dacă și ție ți se întâmplă să fii dependent de gânduri. Pune-ți alarma de la telefon să sune din oră în oră și, de fiecare dată când se declanșează, notează dacă te gândești la ceva și la ce anume. Are legătură cu ceea ce faci în acel moment? 

Dacă ești interesat și chiar vrei să descoperi mai multe despre mintea ta, îți recomand să faci acest exercițiu timp de câteva zile și să observi situația în ansamblu.

Sunt gândurile tale eficiente, constructive, coerente? Sau sunt mai degrabă haotice și fără un fir logic? 

Poți să te uiți la un film cap-coadă fără să te gândești la lucruri care nu păstrează nicio legătură cu povestea ecranizată? 

Sunt necesare gândurile pe care nu le ceri conștient? 

Care ar fi calitatea zilelor tale dacă ai gândi eficient, în ordine, conștient și voluntar? 

3 thoughts to “Dependența față de gânduri sau gândirea compulsivă 

 • AGAFITEI ANCUTA

  Foarte interesant articolul.Voi pune in aplicatie tot ce ati spus in el .Va tin la curent cu rezultatele.Chiar aveam nevoie de putina ordine.Gindurile se ca joaca cum vor ele in ultima perioada.Am primit informatia necesara.M ULTUMESC!

  Reply
  • admin

   Cu bucurie, Ancuta! Te îmbrățișez! ☺

   Reply
 • Irina

  Imi doresc sa aflu cât mai multe despre acest subiect și exercițiu. Gândirea mea e f haotică in ultimul an. Multumesc mult pt articolele pline de esențe pe care le scrii.

  Reply

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: